bisericasfantulnicolaedintrozi

01 / 03

Slide1

02 / 03

Slide2

03 / 03

Slide3

comunitate

VIAȚA COMUNITĂȚII

Cronica activitãților trecute și viitoare desfãșurate împreunã de enoriași, slujitori și alți prieteni ai bisericii

Află mai mult...

programliturgic

PROGRAM LITURGIC

Calendarul urmãtoarelor slujbe și al celorlalte rânduieli din biserica noastrã

Află mai mult...

galeriedeimagini

GALERIE DE IMAGINI

Fotografii ilustrative pentru Biserica ”Dintr-o Zi” cu hramurile Sfântul Nicolae și Sfintele Femei Mironosițe

Află mai mult...

Din nou împreună

Drumetie de o zi la munte 8.06.2019

Afis drumetie august 2019

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a proclamat în mod oficial, în prima zi din ianuarie, după slujba de Te Deum, anul 2017 drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, declarat astfel de Sfântul Sinod, în ședința de lucru din 28 și 29 octombrie 2015. 

Potrivit programului-cadru național bisericesc, elaborat de Cancelaria Sfântului Sinod, în primul semestru al anului 2017, sub genericul „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”, vor fi evidențiate următoarele teme: Apariția icoanei și a picturii în Biserica; Teologia icoanei; Prevederi canonice, juridice și ermineutice privitoare la icoane și pictura bisericească; Icoana în cultul ortodox; Icoana în viața creștinului ortodox; Icoana în școală; Pictorul de icoane; Tradiția iconografică românească; Actualitatea, importanța și necesitatea sfintelor icoane pentru viața și misiunea Bisericii astăzi. Patriarhia Română face precizarea că în 2017 se împlinesc 1.230 de ani de la întrunirea Sinodului VII Ecumenic (Niceea, 787), care a condamnat iconoclasmul și a restabilit cultul sfintelor icoane.

În al doilea semestru al anului 2017, sub genericul „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, va fi evidențiată personalitatea și moștenirea misionară a Patriarhului Justinian, la împlinirea a 40 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, precum și jertfelnicia unor ierarhi, preoți și mireni din toate eparhiile, care au mărturisit și apărat credința creștină ortodoxă în timpul regimului comunist („prin întelepciune și tact pastoral, prin curaj și fermitate în transmiterea credinței, prin mărturisire jertfelnică în timp de prigoană”).

Patriarhia Română a anunțat că în 2017 va organiza și un congres teologic internațional dedicat „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”, și un simpozion bisericesc internațional, dedicat „Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. De asemeni, în acest an Patriarhia Română va organiza a VI-a ediție a Concursului Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”.

La rândul lor, eparhiile și institutiile de învățământ teologic ale Bisericii Ortodoxe Române vor organiza congrese, colocvii și seminarii, iar cele două teme ale anului omagial și comemorativ – 2017 vor fi prezentate și aprofundate în timpul conferințelor pastoral-misionare semestriale de primavară și toamnă, organizate în eparhii.

„Agenția de Pelerinaj BASILICA Travel și centrele de pelerinaj ale Patriarhiei Române vor organiza pelerinaje în țară și străinătate la bisericile și mânăstirile care sunt înzestrate cu icoane și picturi renumite pentru frumusețea lor și reprezentative pentru arta creștin-ortodoxă. La sfârșitul lunii octombrie 2017 va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod, în care va fi prezentată o sinteză a evenimentelor organizate de către eparhiile din țară și străinatate în anul 2017” – precizează Patriarhia Română.

Documentar

Nu ai cum să n-o remarci în cenușiul clădirilor din centrul Capitalei, albă și grațioasă ca o rochie de mireasă. Ca o minune ce-ți iese brusc în față. Și nu ai cum să n-o cinstești și să n-o iubești ca pe un dar ceresc, pentru că, așa discretă, dar somptuoasă, așa simplă, dar maiestuoasă, Biserica de lângă ”Arhitectură” are o aură regală în fața căreia iți pleci ușor capul. Biserica Sf. Nicolae știută și drept ”Biserica dintr-o zi” a trecut prin multe transformări de-a lungul celor trei secole de existență, păstrându-și mereu însă locul privilegiat în inimile și în rugăciunile tuturor.

Află despre istoria bisericii...